Jak odżywiać się zdrowo przy globalnej chemizacji przemysłu spożywczego, jak wyprodukować ekologiczne produkty oraz jak wypromować lokalne tradycyjne produkty – takie tematy zostały poruszone w progach Dworku w Straszęcinie podczas szkolenia „Zdrowo i ekologicznie – podkarpackie produkty regionalne i tradycyjne” w ramach inicjatywy „Uniwersytet Samorządności”. Spotkanie poprowadziły Pani Alicja Duliban oraz Pani Dorota Jamrozy reprezentując Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. Dziękujemy za wyczerpujące przybliżenie tematu i intensywną dyskusję oraz degustację pysznych ekologicznych produktów pochodzących od podkarpackich rolników. Mamy nadzieję, iż to szkolenie stało się zachętą dla uczestników do oznakowania swoich wyrobów tradycyjnych i wypromowania ich jako lokalne produkty ekologiczne w Gminie Żyraków. Z niecierpliwością czekamy na pierwsze efekty i życzymy powodzenia. Organizatorami spotkania objętego „Podkarpackim Programem Odnowy Wsi na lata 2017-2020″ dofinansowanego ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego był Urząd Gminy w Żyrakowie przy współpracy z Centrum Kultury i Promocji w Żyrakowie.