Wczoraj w Budynku Wielofunkcyjnym w Wiewiórce odbyły się warsztaty kulinarne „Kuchnia staropolska w nowoczesnej odsłonie”. Zajęcia poprowadził znany i lubiany kucharz Piotr Bassara, który udzielił wielu kulinarnych wskazówek i porad bazując na dawnej kuchni. Warsztaty były bardzo intersujące, przebiegły w miłej atmosferze, a uczestniczki domagają się kolejnych takich zajęć. Pan Piotr uczył, jak dania można zrobić szybko, smacznie i zdrowo. Po wspólnym gotowaniu z wiewióreckiej kuchni wyszły takie dania jak: polewajka, kaczka z ziemniakami z sosem porowo-kurkowym i sandacz z ciecierzycą, fasolką szparagową i krewetką. Na koniec prawdziwa rozkosz dla podniebienia były crumble, czyli owoce pod kruszonką.
Warsztaty odbyły się w ramach zadania pn. „Organizacja i przeprowadzenie 6 otwartych inicjatyw edukacyjnych w utworzonej sali szkoleniowej w Budynku Wielofunkcyjnym w Wiewiórce w ramach II etapu koncepcji „Uniwersytet Samorządności” objętego Podkarpackiem Programem Odnowy Wsi na lata 2021-2025 oraz dofinansowanego z budżetu Województwa Podkarpackiego.